Monday, November 9, 2009

Pärmitaigen

Hõõrun 25 gr pärmi 4 -5 spl suhkruga vedelaks, lisan 250 ml (umbes üks klaasitäis) kastrulis soojendatud käesooja piima (pigem jahedam kui kuumem), segan 250ml jahu hulka ja panen selle vedela taina toidukilega kaetuna sooja kohta 20 minutiks kerkima.

Peale 20 minutit kerkimist lisan vedelale taignale ühe toasooja muna (kui läheb meelest külmkapist võtta, siis võib muna tassis kuumema veega soojendada)
50 ml toasooja õli
50 gr ehtsat võid (soovitavalt saaremaa) sulatatuna ja toasoojaks jahutatuna
jahu niipalju, et kõik see kogus tainakonksude külge jääb, enamasti 200-300ml vahel
1 tl soola

Segan miksri tainakonksudega (võib ka lusikaga teha, siis segan korralikult, kuid mitte kloppida) niikaua kuni tainas läheb palliks. Kui palliks ei lähe, siis lisan vähehaaval jahu juurde.

Järgnevalt katan kausi toidukilega ja panen kausi üheks tunniks sooja kohta kerkima (pliidil võib ühe plaadi sisse lülitada madalal temperatuuril ja kausi sinna kõrvale panna).

0 comments: